Wat is hirsutisme?
Hirsutisme is een toename van haargroei bij vrouwen op plaatsen waar vooral mannen duidelijk zichtbare haargroei hebben, zoals groei van snor- en baardharen, borsthaar en haargroei laag op de buik. Ook haargroei op armen en benen kan meer uitgesproken zijn dan ‘normaal’.
Wat is ‘normale haargroei’?
Normale haargroei is sterk rasgebonden. Noord-Europese vrouwen met een licht huidtype hebben meestal een weinig opvallende lichaamsbeharing. Wanneer de beharing toch opvalt wordt dit al snel als abnormaal ervaren. Bij vrouwen afkomstig uit het Middellandse Zee-gebied wordt een zekere mate van donkere lichaams- en gezichtsbeharing als normaal gezien.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
Hirsutisme komt bijzonder veel voor en is meestal erfelijk bepaald en begint doorgaans op het einde van de puberteit.
Testosteron en andere mannelijke hormonen kunnen een belangrijke rol spelen. Bij een kleine minderheid van de vrouwen met hirsutisme is er sprake van een verhoogd testosterongehalte in het bloed. Bij de meeste vrouwen zijn deze testosteron hoeveelheden normaal.
Wel kan de gevoeligheid van de haren voor testosteron bij vrouwen met aanleg voor hirsutisme verhoogd zijn. Zo kan een normale testosteronspiegel in het bloed bij deze vrouwen toch aanleiding geven tot versterkte haargroei. Bovendien zijn deze haren vaak dikker en grover van structuur. Het hebben van donsharen heeft niets te maken met hirsutisme.
Bij sommige vrouwen wordt hirsutisme gezien bij het polycysteus ovarium syndroom. Er is hier sprake van een overmatige aanmaak van testosteron in de eierstokken. Dit syndroom gaat meestal gepaard met onregelmatige menstruaties. Wanneer overbeharing bestaat bij een onregelmatige menstruatie zal de behandelend arts gewoonlijk uitgebreid hormoononderzoek en soms een echo van de eierstokken laten uitvoeren. Hier kan gewichtsverlies soms leiden tot een verminderde testosteronproductie.
Uitzonderlijk kan hirsutisme te wijten zijn aan een probleem met de bijnieren.
Hirsutisme kan ook veroorzaakt worden door bepaalde geneesmiddelen.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
De overbeharing wordt vaak als cosmetisch storend ervaren. Er zijn verschillende manieren om de (over)beharing te bestrijden.
Tijdelijk ontharen kan door:
- scheren;
- waxen;
- ontharingscremes.
Permanente ontharen kan door:
- laser: het principe van deze behandeling is dat zeer zuiver licht met grote energie op de huid gericht wordt. Het licht wordt alleen opgenomen door pigmentcellen en gaat dus vrijwel ongestoord door de niet-gepigmenteerde huidcellen heen. Wanneer het licht de gepigmenteerde haarworteltjes bereikt wordt het licht omgezet in warmte. De cellen van de haarwortel worden eigenlijk kort ‘gekookt’. Dit koken gaat zo snel dat de huidstructuren om de haarwortel heen niet beschadigd raken. De haarwortel raakt zo beschadigd dat de haar niet meer kan groeien. Als de haarwortel niet geheel verwijderd is kan er nog wel een zeer dun, niet gepigmenteerd haartje, ontstaan. Dit is cosmetisch meestal niet storend. Omdat haren in een cyclus groeien is slechts een deel van de haren in de groeifase. Alleen in de groeifase is de haarwortel gevoelig voor de laser. Daarom zal altijd een minimum van 3 behandelingen nodig zijn voor een optimaal resultaat. Meestal is ook een jaarlijkse ‘touch-up’ behandeling nodig.
- electrische epilatie kan nuttig zijn voor blonde haren. Op heel blonde haren werkt laser praktisch niet.
Lees meer
Lees minder