Alvleesklier ontsteking

Alvleesklier ontsteking

Dikwijls is de ontsteking tijdelijk en spreken we van een acute pancreatitis. Alcoholverslaving is vaak de oorzaak van een ontsteking die niet geneest maar steeds erger wordt. Alvleeskliercellen sterven af en worden vervangen door littekenweefsel. Dit veroorzaakt hevige pijn.

Specifieke vragen?
Wat is alvleesklierontsteking?

Alvleesklierontsteking (pancreatitis) is een aandoening waarbij de alvleesklier, of pancreas, ontstoken is. De alvleesklier speelt een belangrijk rol bij de vertering van voedsel en bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.  

Bij een plotse ontsteking die maar kort duurt, is er sprake van acute pancreatitis. Meestal verdwijnt de ontsteking na enkele weken en is er geen blijvende schade. Soms is de ontsteking ernstiger en is de alvleesklier wel blijvend beschadigd. Ongeveer tien procent van de patiënten met een acute vorm, krijgt chronische pancreatitis. Bij chronische pancreatitis geneest de ontsteking niet of keert ze steeds terug. De alvleeskliercellen sterven af en de functie van de alvleesklier gaat steeds verder achteruit.

Zowel bij acute als chronische pancreatitis kunnen er klachten ontstaan van hevige buikpijn die  uitstraalt naar de rug, linkerzij en linkerschouder. Andere mogelijke klachten zijn lichte koorts, misselijkheid, braken, versnelde ademhaling en een pijnlijke opgezette buik. De klachten kunnen erger worden na de maaltijd  en verminderen vaak door rechtop te zitten of voorover te leunen. Als gevolg van de ontsteking kan de galblaas worden afgesloten. Er ontstaat dan geelzucht.

Bij chronische pancreatitis is de productie van de spijsverteringsenzymen verminderd. Bij een tekort aan enzymen kunnen de vetten niet goed verteerd worden en verlaten ze onveranderd het lichaam via de stoelgang (vetdiarree). Vetdiarree en angst om te eten, omwille van de pijn, kunnen leiden tot ernstig gewichtsverlies. Bij sommige patiënten ontstaat er een pseudo-cyste, een holte gevuld met vocht. Wanneer de cyste tegen de maag of darm drukt, treden er klachten van misselijkheid, braken en pijn op.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: