Een nieuwe pup

Een nieuwe pup in huis!

Nu begint voor u een leuke maar ook een drukke periode. Natuurlijk wilt u dat uw puppy opgroeit tot een gezonde, prettige hond.
Gedurende de eerste 12 weken van zijn leven leert uw puppy de meest belangrijke basisgedragingen, zowel van de moederteef als van u.
Deze socialisatieperiode is zeer belangrijk en is bovendien bepalend voor de rest van zijn leven. Het is dus van groot belang dat de puppy rustig de tijd krijgt om alle indrukken te verwerken.

 puppyA

Dus wat te doen?

Zet de pup op zijn toekomstig eigen plekje. Een vaste plaats is voor een hond erg belangrijk. Hij moet een rustige plaats hebben, waar hij ongestoord kan liggen. Laat de pup eerst rustig zijn domein verkennen. Het zal niet lang duren of de nieuweling begint overal aan te snuffelen. Het is handig om te weten dat waar de pup uit zichzelf gaat liggen, dit meestal ook de beste plaats voor zijn mand is. U kunt de kleine gast nog een handje helpen door van zijn oude thuis een doek mee te nemen en deze in zijn nieuwe mand te leggen. Zo heeft de puppy de geur van zijn vertrouwde omgeving mee.

 

hondtraining

De inprentingsfase

Vanaf de 4e tot de 14e week in het leven van de pup is er sprake van de zogenaamde inprentingsfase. In deze periode moet de pup vertrouwd gemaakt worden met vele situaties. Hierdoor kunt u voorkomen dat de hond zich later eenkennig of angstig opstelt. De pup moet leren hoe hij zich ten opzichte van de mens en andere dieren moet gedragen. Wees consequent bij de opvoeding  van uw jonge hond. Wat u niet wilt dat  gebeurt, mag u niet toestaan. Het is ook belangrijk de pup te leren dat ook anderen aan zijn etensbakje mogen komen. Neem daarom af en toe de bak van hem weg en geef deze pas terug wanneer hij gekalmeerd is. Daarmee voorkomt u dat de hond later gaat bijten wanneer een kind of volwassene aan zijn bak komt.

Zindelijk maken

De opvoeding van uw pup begint altijd met het zindelijk maken. De rest leert hij eigenlijk vanzelf en spelenderwijs. Als uw pup plotseling onrustig met zijn neus over de vloer gaat snuffelen, dan moet hij een plasje doen. Zet hem dan op de plaats neer die u voor het doen van de behoefte bestemd heeft. Om uw pup ’s nachts sneller zindelijk te krijgen kan u gebruik maken van een bench. Zorg dat deze niet te groot is. Puppies vinden het namelijk niet aangenaam om in hun eigen ontlasting of urine te zitten, waardoor ze dit sneller leren ophouden. En pup die ’s nachts al zindelijk is, leert zo ook sneller overdag zindelijk te zijn. Zet uw pup vooral buiten na het spelen, slapen of eten. Dit zijn de momenten dat ze altijd een plasje moeten doen.

 

Vaccinatie is belangrijk!

Wat de medische kant van de aanschaf van uw puppy betreft: het is belangrijk dat hij volgens een goed vaccinatieschema geënt wordt, alsook regelmatig ontwormd wordt.  Puppyvaccinaties zijn de basis van voldoende weerstand in de rest van zijn leven.

Een pup dient op 6 weken, 9 weken en 12 weken gevaccineerd te worden. Afhankelijk van het feit of u naar de hondencursus gaat met uw pup krijgt hij nog een bijkomende kennelhoestvaccinatie. Tijdens deze vaccinaties wordt uw pup ook grondig onderzocht door de dierenarts en krijgt u tips mee inzake voeding, tandverzorging en ontworming.

Daarna is een jaarlijkse vaccinatie nodig om de weerstand van u pup op peil te houden.

hondvaccinatie